Dat vrouwen in de overgang komen, is alom bekend maar dat mannen er ook mee te maken krijgen, weet lang niet iedereen. Toch ontstaat er bij mannen ook net als bij vrouwen een verandering in de balans tussenhormonen. Dit verloopt veel geleidelijker dan bij vrouwen en daardoor zijn de symptomen ook wat subtieler. Dit klinkt wel positief maar het heeft ook een minder prettige kant; de klachten worden hierdoor minder snel in verband gebracht met de overgang. Daardoor kunnen mannen lang rondlopen met klachten zonder dat de vinger op de spreekwoordelijke zere plek wordt gelegd.

 

Hormoonbalans

Bij de penopauze of andropauze zoals de overgang bij mannen ook wel genoemd wordt, zijn er tekorten van mannelijke hormonen. De belangrijkste oorzaak van de andropauze is de afname van de testosteron productie. Dit verloopt bij mannen vaak heel geleidelijk, net zoals de tegelijkertijd optredende toename van sekshormoonbindende globulinen waardoor het aandeel actief (vrij) testosteron ook nog eens afneemt.Het draait in de andropauze niet alleen om testosteron. Er ontstaat ook een andere balans van hormonen als DHEA, groeihormoon, schildklierhormoon en melatonine. Al deze hormonen hebben op verschillende manieren invloed op de man.

 

Testosteron

Testosteron zorgt voor levenslust, libido, daadkracht en heeft veel effect op de breinwerking. Wanneer er minder van het hormoon aanwezig is of actief kan zijn, heeft dit logischerwijs een minder positieve uitwerking op het dagelijks leven van de man. De klachten variëren dan van betrekkelijk onschuldig symptomen als een tragere baardgroei en toegenomen besluiteloosheid tot minder zin in seks en stemmingswisselingen. Een enkeling krijgt zelfs te maken met opvliegers. En ja, het gaat dan om opvliegers zoals een vrouw deze ook door kan maken rond dezelfde leeftijd.

 

Midlifecrisis

Er zijn nog veel meer symptomen maar het is waarschijnlijk al wel duidelijk hoeveel impact de overgang op mannen kan hebben. Zie je hier ook de link met de zogenaamde midlifecrisis? Net als bij vrouwen is de overgang een periode van veranderingen in het lichaam. Deze natuurlijke veroudering en de wijzigende hormoonbalans kan de mannen emotioneel uit balans brengen. Het gedrag dat hierdoor ontstaat wordt vaak als een “midlifecrisis” bestempeld. Dit klinkt best logisch toch?

 

Toch geldt ook bij mannen dat niet iedereen hier in dezelfde mate mee te maken krijgt. Het is dan wel gerelateerd aan je leeftijd maar je hebt er gelukkig zelf wel invloed op door je leefstijl en voeding. Overgewicht bijvoorbeeld heeft in het algemeen een negatieve invloed op je gezondheid en is ook niet bevorderend voor de juiste mannelijke hormoonbalans. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer testosteron wordt omgezet in oestrogeen. Oestrogeen kennen we misschien vooral van de vrouwelijke hormoonbalans maar het is ook een hormoon dat mannen hebben. Maar de man heeft er niet te veel van nodig. Waar de vrouwen er mooie ronde vormen van krijgen, vinden de meeste mannen zulke veranderingen voor zichzelf toch minder aantrekkelijk.

 

En…..actie

In mijn praktijk kan ik mannen vrij eenvoudig van handige tips voorzien waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Als je weet hoe het werkt en waarvoor je het doet, is het immers gemakkelijker om in actie te komen. Een eenvoudige aanpassing om het testosteronniveau op peil te houden, is bijvoorbeeld om meer aan krachttraining te gaan doen. Veel mannen vinden dat geen straf, je kunt het prima thuis op de slaapkamer doen maar ook gezellig met vrienden in de sportschool. Een andere goede stap die mannen bijvoorbeeld kunnen zetten, is om de inname van goede vetten te verhogen. Je kunt de hormoonbalans tijdelijk of voor langere tijd ook met supplementen ondersteunen. Ik kan hiervoor bloedonderzoek laten doen en gerichte, persoonlijke adviezen geven.