Heel veel mensen die corona hebben gehad blijven maar last houden van allerlei klachten. Dit betreft ook regelmatig jonge mensen die relatief gezond lijken te zijn. Door de corona infectie worden ze vaak niet eens zo heel ziek maar houden nadien toch nog van die lastige restklachten.

Ze voelen zich zo nu en dan nog wat grieperig, snotterig en blijven een beetje hoesten. Ook hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid zijn veel gehoorde klachten. Reuk en smaakverlies of juist last hebben van fantoomgeur zijn eveneens lastige klachten die we vaak horen. Deze klachten komen zo vaak voor na een corona besmetting dat men er de term post covid syndroom aan heeft gegeven.

 

Onderzoek

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar hoe deze klachten kunnen ontstaan omdat er nog veel onduidelijkheid is op dit gebied. Toch kunnen we concluderen uit wat we inmiddels wel weten dat voor een heel aantal restklachten wel verklaringen zijn.

Bij mensen bij wie de hoofdpijnklachten een rol spelen, is het aannemelijk dat het virus schade heeft achtergelaten in de hersenen wat nog niet is hersteld. Deze mensen geven ook aan niet zo lekker in hun vel te zitten en houden vaak een wat “wattig” gevoel in hun hoofd. Het is mogelijk dat deze mensen nog virus resten bij zich dragen.

Vermoeidheid tijdens de corona infectie ontstaat doordat het immuunsysteem zo actief is dat het alle energie hiervoor nodig heeft. Dat is prima omdat je lichaam het virus dan moet bestrijden. Blijf je vermoeid dan is het dus heel goed mogelijk dat het immuunsysteem nog niet tot rust is gekomen. Ook kunnen er problemen zijn in de mitochondriale capaciteit. Deze zogenaamde energiefabriekjes van je lichaam zijn dan door het virus beschadigd. Heb je veel virusdeeltjes binnengekregen tijdens de corona infectie, dan is de beschadiging doorgaans ook groter.

De klachten van kortademigheid die je vaker hoort, lijken een duidelijke oorsprong te hebben. Heel vaak ligt dit aan het middenrif dat beschadigt is geraakt door het coronavirus. Het kan ook zijn dat je longblaasjes geleden hebben onder het virus.

Kortom het is een complexe situatie maar we weten inmiddels gelukkig van veel verschillende restklachten waar mensen baat bij hebben.

 

Wat te doen

Ik kijk in mijn praktijk via een vast stappenplan naar de klachten die iemand heeft. Ook de behandeling verloopt stapsgewijs. Na ieder ondernomen stapje kijken we of het lichaam in staat is om het weer zelf op te pakken. Ik stel een voedingsschema op en geef de tips voor het aanpassen van de leefstijl. Omdat de klachten zo heftig kunnen zijn ontkomen we er vaak niet aan om ook supplementen in te zetten. Door supplementen kun je het herstelproces vaak goed opgang brengen.

Dus heb jij lichamelijke klachten overgehouden aan het coronavirus waar je graag van af wilt, kom dan langs in mijn praktijk en dan kijken we samen naar hoe we je klachten kunnen aanpakken!