Terwijl ik nadenk over de titel van deze blog over de menopauze weet ik één ding zeker; ik wil er positiviteit in laten doorklinken. Het waarom hiervan zal ik in deze blog uitleggen. Als we het over hormonen hebben, lijkt het vaak alsof we enkel en alleen slachtoffer van onze hormonen zijn. Gelukkig is dat niet de waarheid. Daarover straks meer.

De menopauze is eigenlijk een lastige term omdat het klinkt alsof het een periode betreft. Toch gaat het hier maar om één dag. De menopauze heeft plaatsgevonden als er 1 jaar lang geen menstruaties meer zijn geweest. Dus dat weet je pas achteraf. Gemiddeld is de vrouw dan 51 jaar.

 

Hormoonbalans

Vanaf je 40e verandert er al veel in de hormoonbalans. Er wordt dan al steeds minder progesteron aangemaakt. Vijf jaar voor de menopauze begint ook het oestrogeen gehalte te dalen. Dit is volkomen normaal en je lichaam kan hier in principe prima mee omgaan.

Je hoort al een maar aankomen… het blijkt namelijk dat deze hormonen in onze tijd vroeger in het leven èn sterker gaan schommelen dan bij onze oma’s het geval was. Hier zijn zaken als ongezonde voeding, hormoon verstorende stoffen, te weinig beweging, een niet natuurlijk bioritme en stress als oorzaken aan te wijzen. En dat zijn helaas zaken die passen bij de gemiddelde vrouw van deze tijd. De hormonen raken hierdoor simpel gezegd uit balans.

Vaak ontstaat in deze disbalans een teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron. Het gaat hierbij dus vooral om de verhouding tussen deze beide hormonen waarbij het totale oestrogeengehalte wel vermindert maar tegelijkertijd de hoeveelheid progesteron ook verlaagt. Op die manier is er toch sprake van oestrogeendominantie.

Bij oestrogeendominantie zal ook het geslachtshormoon testosteron in verhouding te laag worden. Testosteron is dus ook een vrouwenhormoon en zorgt ook bij de vrouw voor bijvoorbeeld spieropbouw, vetafbraak en daadkracht.

De hormoonschommelingen gaan gepaard met de zogenaamde specifieke klachten als opvliegers, nachtelijk transpireren en droge slijmvliezen in de vagina, ogen en mond. Er zijn hiernaast ook vele overgangsklachten mogelijk die niet typisch zijn zoals migraine, gewichtstoename en gewrichtsklachten. Dit wil zeggen dat bij veel vrouwen tijdens de overgang deze klachten voorkomen maar dat de klachten ook opzichzelfstaand kunnen optreden of bij een ander ziektebeeld kunnen horen. Dat maakt het lastiger om deze klachten te duiden.

 

Emoties

De overgang is ook een periode waarin vaak verdriet, angst en frustratie bij vrouwen naar boven komen. De vrouwelijke geslachtshormonen hebben namelijk ook invloed op je hersenen en daarmee op je emoties en gedrag. Een disbalans in hormonen zal ook op dit gebied zorgen voor een ontregeling. De pieken en dalen verlopen dan heftiger dan nodig is in deze levensfase.

 

Nieuwe levensfase

Een nieuwe levensfase klinkt serieus maar dit is wel wat er gebeurt. Een nieuwe fase, als een natuurlijk onderdeel van het leven. En aan een nieuwe fase kun je zelf invulling geven en dat biedt kansen om je leven te herzien op verschillende vlakken. Het blijkt dat in deze fase het bewust worden van wie je bent voor veel vrouwen heel belangrijk is. Vaak durven deze vrouwen zich dan beter te laten zien en zich beter uit te spreken dan ooit tevoren. Ze staan zichzelf ineens toe dat ze kwetsbaar mogen zijn en fouten mogen maken. Dit geeft natuurlijk rust in de tent omdat je je niet anders meer voor hoeft te doen*. Veel gezonde en krachtige vrouwen stappen in deze fase over van ‘geleefd worden’ naar ‘leven’. Hoe mooi is dat.

Qua uiterlijk ben je duidelijk geen twintig meer op de leeftijd dat je menopauzisch bent. Maar is dat nodig? Zeg nou zelf, het idee dat een vrouw na de menopauze niet meer aantrekkelijk zou zijn, is toch zeker achterhaald? En niet meer vrouwelijk zijn? Geen zin meer hebben aan seks? Laten we ons dat vooral niet aanpraten. En zeker niet uitstralen want dan doen we ons zelf echt tekort!

 

Meebewegen met je hormonen

In deze blog kan ik niet alle ‘ins en outs’ kwijt over de menopauze en ik wil dan ook benadrukken dat dit bij iedere vrouw weer anders verloopt. Er spelen namelijk nog heel veel andere zaken een rol, zoals hoe je bijnier-, schildklier-, en alvleesklierfuncties verlopen. Wat ik met zekerheid kan zeggen is dat zolang je hormonen uit balans zijn, de menopauze moeizaam zal verlopen. Dan is het ook logisch dat je geen puf hebt om energiek aan het werk te gaan om de nieuwe levensfase zo mooi mogelijk in te vullen. Dus mijn pleidooi richt zich dan ook op het leren van hoe je je hormonen zoveel mogelijk in balans kan houden. Zo kun je meebewegen met je hormonen en de natuurlijke ritmes hierin hanteren.

Ik heb hier inmiddels meerdere vrouwen in bijgestaan met mooie resultaten. De juiste voeding geeft vaak al veel verlichting van de klachten. Denk hierbij aan het eten van vezels uit groenten, fruit en lijnzaad voor een gezonde darmflora zodat je darmen de gebruikte oestrogenen kunnen afvoeren. Maar denk ook aan stressreductie waardoor je al het progesteron dat in je lichaam gemaakt wordt, kunt behouden en niet verliest aan de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Ik kan me voorstellen dat je hier best een beetje hulp in kunnen gebruiken. Geldt dit ook voor jou?  Dan nodig ik je van harte uit om in de praktijk langs te komen zodat ik je met de nodige uitleg en tips op weg kan helpen in deze nieuwe levensfase.

*gezegend zijn die vrouwen dit altijd al hebben geweten….