Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel effect voeding op je gezondheid kan hebben. Dit begint al in de zwangerschap van de moeder. Het is nu eenmaal zo dat alle goede maar ook alle minder goede voedingstoffen (en omgevingsstoffen) die zij binnenkrijgt aan het kleine mensje in wording doorgegeven worden. Zelfs de voedingstoestand voorafgaande aan de zwangerschap is heel belangrijk. Niet alleen voor de moeder zelf, maar ook voor het embryo.

We nemen als voorbeeld het vetzuur omega 3; als de aanstaande moeder niet voldoende omega 3 voorraad in haar adiposyten (vetcellen) heeft, dan heeft dit nadelige gevolgen voor zowel moeder als kind. 70 procent van alle vetzuren die het embryo nodig heeft komt namelijk uit de voorraad vetcellen van de moeder. En als dit niet in de vetcellen zit, trekt de baby zelfs het omega 3 dat in de hersenen van de moeder aanwezig is naar zich toe. Wat de moeder via haar voeding aan omega 3 binnenkrijgt, gaat eerst naar het kind dat in haar buik groeit. Dat heeft de natuur op zich mooi geregeld, want de groei en ontwikkeling van de kleine spruit staat in deze fase logischerwijs voorop.

 

Gedrag en leerproblemen

Als er geen omega 3 meer voorradig is en de aanstaande moeder eet het niet of eet het te weinig dan is er uiteindelijk niets meer om aan het kind te geven en zal de baby uiteindelijk ook een te kort aan omega 3 krijgen. Dit gaat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en het gedrag van het kind. Zo komt uit onderzoeken naar voren dat deze kinderen vaker problemen krijgen met hun gezichtsvermogen en daarnaast beïnvloedt het ook de hersenfuncties waardoor het kind leer- en gedragsproblemen kan krijgen.

 

Zwangerschapsdementie en -depressie

Overigens kan het omega 3 te kort voor de moeder zelf een oorzaak zijn van klachten van zwangerschapsdementie. Dit betreft dan zaken als vergeetachtigheid, slechter reactievermogen en warrige acties waardoor je bijvoorbeeld van alles kwijt kan raken en dit later op de vreemdste plaatsen terugvindt. Dit komt omdat bij de moeder de omega 3 nu uit de hersenen gehaald worden om aan de baby te kunnen geven. En dat geeft heel veel problemen op het gebied van stemming en gedrag. Om diezelfde reden kan een omega 3 te kort ook een oorzaak zijn van postpartum stemmingsproblemen bij de moeder.

 

Optelsom

Nu is het altijd een optelsom qua voeding en is niet alleen omega 3 belangrijk tijdens de zwangerschap. Ook andere stoffen hebben invloed op de gezondheid, de stemming en het gedrag. Het is heel belangrijk dat de aanstaande moeder niet te eenzijdig eet en zo weinig mogelijk giftige stoffen binnenkrijgt.

Zo kun je tijdens de zwangerschap al veel bijdragen aan de gezondheid van de nieuwe wereldburger. Het is zinvol om hier al voor de zwangerschap mee te beginnen. In het geval van de omega 3 is het bijvoorbeeld belangrijk dat de vetcellen, voordat de zwangerschap een feit is, al geladen zijn met dit vetzuur. Als de moeder tijdens de zwangerschap met een supplement start, kan dit een bescherming zijn voor het kind. Maar de moeder zelf kan het vetzuur tijdens de zwangerschap nauwelijks inbouwen.

 

Tips en trics

In mijn praktijk kan ik je veel tips en trics geven als je graag zwanger wilt worden. In verband met de vruchtbaarheid, maar dus ook op het gebied van de voeding voor een optimale zwangerschap. En niet onbelangrijk; om een zo gezond mogelijke kleine spruit op de wereld te zetten.

Maar het allerbelangrijkste voor het kind is natuurlijk dat de aanstaande moeder zich happy voelt. Daar kunnen geen voedingstoffen tegenop.